lauantai 22. marraskuuta 2008

Kaarinoita

Tällaisen blogin esikuva löytyy hakematta lähihistoriasta (ja omasta kirjahyllystäni). Teos on tietenkin Haltin valloitus, kirjoittajana Kaarina Kari, tuo kaikkien naisretkeilijöiden äiti, joka tunnetaan parhaiten ensimmäisenä Suomen puolelta  Haltille nousseena retkeilijänä ja ensimmäisen vieraskirjan viemisestä tunturin huipulle. Kaarina ja hänen retkeilijätoverinsa, jotka kirjan mukaan jo varhaisilla reissuillaan pohjoiseen jättivät paikallisväestön puheisiin ilmaisun "kaarinat" tarkoittamaan reippaita retkeilijäneitosia, ilahduttavat kirjan sivuilla meitä nykyajan kaarinoita aivan uskomattomilla kuvilla ja tarinoilla 20- ja 30-lukujen retkeilykulttuurista - jota siis ei oikeastaan edes ollut ennen kuin nuo nohevat naiset sen loivat.

Huippukohtia kirjassa edustavat mm. kertomus siitä, miten eräskään Lapin talon emäntä ei uskonut housuasuisia naisia naisiksi ilman että kävi käsin koettelemassa yhden rintoja, sekä kuvaus erään alastoman, pesupuuhissa olleen naisretkeilijän liukumisesta vauhdilla alas kalliota suoraan hiidenkirnuun. Kuvissa esitellään saamelaisia poroineen, koirineen ja puuhineen, upeita Käsivarren maisemia ja naisten legendaarisia retkeilyvälineitä, mm. Sopu-telttoja ja työntökärryjä.

Jokaisen niceretkeilijän must-lukemistoa siis! Kirjaa saanee vielä tilattua Kisakalliosäätiön kautta, sillä siitä on vuonna 2003 otettu uusi painos.

Kiitos kaarinoille! Jatkakaamme kunniakkaasti naisretkeilyn uljasta perinnettä!

1 kommentti:

Rieba kirjoitti...

Peesaan Hiutaletta, ja notkistan naisvoimistelijamaisen kumarruksen kaikille kaarinoille. Uskomattomia kertomuksia, ja mielestäni kirja pitäisi olla nykyisen Haltin reitin jokaisessa autiotuvassa nykyisen Gore-GPS-sukupolven ihmeteltävänä.